
NOTE: This material outlines the general principles of a leave-based donation program to aid victims of Hurricane Harvey as 
permitted under IRS Notice 2017-48. Some of the questions and answers in this FAQ are based on FAQs released by the IRS in 
response to Hurricane Katrina in 2006. This material has been prepared for informational purposes only and is not intended to 
provide and should not be relied on or be a substitute for tax, legal, or accounting advice. Readers should consult their own tax and 
legal advisors before adopting a leave-based donation program under IRS Notice 2017-48. 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Employers  

1. How does an employer establish a charitable leave donation program? 

The IRS does not have to approve the employer’s program. In fact, the IRS does not have any 
formal written plan or program requirements. The employer must merely pay the donated 
accrued leave amounts for Hurricane Harvey relief to organizations described in section 170(c) 
of the Internal Revenue Code prior to January 1, 2019. See Employer Question 7. An employer 
can structure its program to suit its particular needs and its existing payroll and accounting 
systems.  

2. What are the basic requirements of a chartable leave donation program? 

The employer’s cash payment must be paid (1) by January 1, 2019, (2) to a qualified tax-
exempt organization, and (3) for the relief of victims of Hurricane Harvey or Tropical Storm 
Harvey. The IRS allows employees to donate current accrued leave or to pledge to donate leave 
that will accrue in the future. However, an employee’s pledge to donate future leave should 
only be implemented and the employer donation should only be made after the leave is actually 
accrued during the future payroll period.  

3. Are there any special recordkeeping requirements? 

The IRS has not established any special recordkeeping requirements. Employers should observe 
the existing general rules for payroll and accounting, including maintaining books and records to 
substantiate payments to the charities. 

4. How should an employer value the donated leave? 

An employer should value the donated leave based on the particular employee’s normal rate of 
compensation. For example, if the employee makes $30 per hour and donates 16 hours of 
accrued leave, the employer should make a cash contribution associated with that employee’s 
donated leave in the full amount of $480 without any taxes withheld, given that the amounts 
are nontaxable.  

5. Can employers deduct the cash payments? 

The entire cash payment is treated as a payment by the employer for tax purposes. As 
employer payments, the payments to a qualified tax-exempt organization can be deducted as 
charitable contributions (up to the applicable limitations). Alternatively, the employer may 
deduct the payments as business expenses if that is more tax advantageous to the employer. 

6. Should the amounts donated by the employees be treated as wages? 

No. The amounts are not reportable on the employees’ Forms W-2 and are not otherwise 
treated as income or wages for employment tax purposes. 
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7. To which organizations can the employer donate the cash payments? 

An employer may make cash payments to any organization described in section 170(c) of the 
Internal Revenue Code, as long as the organization is providing relief to victims of Hurricane 
Harvey or Tropical Storm Harvey. Section 170(c) organizations include religious, charitable, and 
education organizations. Local, state, and federal governments also are considered Section 
170(c) organizations. 

8. Must the employer contributions consist of “cash”? 

IRS Notice 2017-48 refers to “cash” payments. The term cash refers to any monetary media of 
exchange such as cash, checks, money orders, wire transfers, or other form of monetary media 
of exchange. 

9. How can employers ensure that an organization is eligible? 

The IRS’s Exempt Organizations Select Check is an online website that employers can use to 
search for tax-exempt organizations. In addition, the employer can contact the organization.  

10. How can an employer ensure that its cash payment is used for Hurricane Harvey 

relief? 

An employer should make a good faith effort to learn about the tax-exempt organization and its 
efforts assisting victims of Hurricane Harvey. This desired use of the donation can be expressed 
in a cover letter, on the check itself, or in a similar fashion.  

11. Can the employer make contributions directly to its employees who are victims of 

Hurricane Harvey? 

The special tax rules for charitable leave donation programs only apply to contributions made to 
tax-exempt organizations, not to direct payments to affected employees. Other tax-favored 
means exist that allow employers and coworkers to assist employees impacted by Hurricane 
Harvey such as disaster assistance leave bank programs, qualified disaster relief payments 
under section 139 of the Internal Revenue Code, and employer-sponsored charitable 
organizations.  

12. Can the employer match the employees’ contributions? 

Yes. The employer can match the contributions or add as much as it wants to the amount 
donated by the employees.  

13. Who operates the employer’s charitable leave donation program? 

The employer can decide who within the organization operates the program. However, the 
human resources department or the department that generally handles employees leave is 
likely well suited to administer the program and handle the employees’ elections to participate 
in the program.  
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14. Are there limits on the amount of leave that an employee can contribute either 

through a one-time donation or a pledge? 

Yes. In order to qualify for the specific tax treatment, the employer must contribute all amounts 
to the designated tax-exempt organization(s) by January 1, 2019. Accordingly, the employer 
will need to determine when to stop accepting leave donations in order to complete any 
administrative tasks necessary to make the actual contribution by the IRS deadline. A minimum 
of thirty (30) days may be prudent to ensure that the contributions can be made on a timely 
basis to the designated charitable organizations, i.e., December 1, 2018. 

15. Will the IRS issue similar guidance in response to Hurricane Irma?

Yes. We expect that the IRS will issue a specific notice related to Hurricane Irma, which will 
provide a different deadline for donations to be made to organizations assisting victims in the 
aftermath of that hurricane, in the coming days and weeks.  
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Employees 

1. Will employees who donate leave have to pay the taxes on the value of the donated 

leave? 

No. Donated leave under a qualifying charitable leave donation program is not treated as 
income and is not reported on the employee’s Form W-2. Instead, it is subtracted from the 
employee’s leave balance. 

2. Can an employee take the value of donated leave as a charitable contribution deduction 

on his/her individual income tax return? 

No. As explained above, the employee is not taxed on the donated leave through the program. 
Therefore, the employee cannot claim a charitable contribution deduction. However, the tax 
effect of the donated leave is greater than if the employee received and then immediately 
donated the wages to the same charitable organization because it is a pretax contribution made 
by and through the employer. 

3. How does the employer determine the monetary value of the employee’s donated leave? 

The value is based on the employee’s normal rate of compensation.  

4. What kind of leave can an employee donate? 

Any kind of leave (e.g., personal, sick, or vacation) permitted by the employer’s charitable leave 
donation program can be donated. The employer determines what increments of leave (i.e., 
hours, days, weeks) can be donated. 

5. Can an employee donate leave that is not yet accrued? 

No. At the time the leave is actually donated and converted to a cash contribution, the 
maximum leave donated by the employee cannot exceed the amount of leave currently earned. 

6. Can an employee pledge to donate leave that will be accrued in the future? 

Yes. The employee can agree that it will donate leave in the future once that leave is earned or 
accrued. 

7. Can an employee choose the organization to which the leave donation will be 

contributed? 

This depends on the employer’s program. Some employers may choose to donate to only one 
or two tax-exempt organizations supporting victims. Other employers may allow the employee 
to select the organization to which the amount will be donated. 
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8. Can an employee choose an individual to which the leave donation will be 

contributed? 

No. Charitable leave donation programs only allow employers to contribute to tax-exempt 
organizations, not individuals.  

9. Does the employer need to provide the employee with a receipt corresponding to the 

donated leave? 

No. There are no direct tax consequences to the employee associated with the leave donation, 
and no deduction is permitted on the individual’s income tax return. Accordingly, the IRS does 
not require the employer to provide the employee with such a receipt or acknowledgment.  

10. Can employees contribute additional cash amounts through the charitable leave 

donation program? 

No. Only leave can be contributed, but employees are always encouraged to make cash 
contributions directly to the charitable organization(s) of their choice.  


