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Dear : -----------
 
This letter responds to your inquiry dated January 21, 2016, in which you request 
general information about whether a payment made by a nonstock benefit corporation 
to an organization described in § 501(c)(3) of the Internal Revenue Code and exempt 
from tax under § 501(a) may be deductible under § 162 rather than § 170.  This letter is 
not a ruling, but rather provides information in response to your general question. 
 
Under § 170(a), a taxpayer may deduct a charitable contribution made during the 
taxable year.  A charitable contribution is a contribution or gift to or for the use of an 
organization described in § 170(c).  A contribution or gift is a voluntary transfer of 
money or property that is made with no expectation of procuring a financial benefit 
commensurate with the amount of the transfer.  United States v. American Bar 
Endowment, 477 U.S. 105, 118 (1986).  A charitable contribution generally does not 
include any part of a payment that a taxpayer makes to a charitable organization in 
consideration for goods or services.  See Rev. Rul. 67-246, 1967-2 C.B. 104. 
 
Under § 162(a), taxpayers may deduct ordinary and necessary expenses paid or 
incurred during the taxable year in carrying on any trade or business.  Section 1.162-
20(a)(2) of the Income Tax Regulations provides, in part, that expenditures for 
institutional or goodwill advertising which keeps the taxpayer’s name before the public 
are generally deductible as ordinary and necessary business expenses provided the 
expenditures are related to the patronage the taxpayer might reasonably expect in the 
future. 
 
Section 1.170A-2(c)(5) states that transfers of property to an organization described in § 
170(c) which bear a direct relationship to the taxpayer’s business and are made with a 
reasonable expectation of a commensurate financial return may constitute valid  
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expenses of a trade or business, deductible under § 162(a) rather than as charitable 
contribution or gift under § 170.  See Marquis v. Commissioner, 49 T.C. 695 (1968). 
 
Accordingly, a nonstock benefit corporation making an expenditure for institutional or 
goodwill advertising to keep the corporation’s name before the public is generally 
treated as an expense under § 162(a).  This rule applies even if the payment is made to 
a § 501(c)(3) organization. 
 
I hope this information is helpful.  If you have any questions, please call or ------------------  

at . ----------------- ------------------

 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Karin G. Gross 
Senior Technical Reviewer, Branch 1 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 
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